Blogglistenhits

Tuesday 24 December 2013

Jul i heimen

Da er det jul, og vi har som de aller fleste andre også holdt på med juleforberedelser i det siste. Denne gangen i et litt roligere tempo enn tidligere, men det er bare deilig!
Årets jul skal feires hjemme i Norge, og vi var oppriktig bekymret for om flyet kom til å lette.

Med x-antall kilo i overlast pga en ørliten feilberegning og ei badevekt som tar av 10 kg (noen ganger bra, andre ganger ikke..), så endte det med at han som står for inntekta i familien måtte betale 200 euro i overlast. Å jeg som var så stolt fordi jeg hadde handlet julegaver til et langt billigere budsjett enn tidligere. Kunne like gjerne handlet i Norge til den prisen der. Note to self: bestill ekstra koffert til flyturen. Som dere skjønner, så har vi da gjort unna stort sett alt av julegaver i Spania. Og bursdagsgaver. Heldige som vi er, så handler vi julegaver til omtrent 20 personer hvorav ca 12 av de har bursdag mellom oktober og januar. Så da må vi planlegge dobbelt opp. Og ikke minst; handle dobbelt opp. Men men, det sparer da oss hvertfall en del arbeid resten av året om ikke annet.

Som seg hør og bør fikk vi rasket tak i noe julepynt til heimen før vi dro. Måtte kjenne litt på om det var mulig å få julestemning i palmesus. En liten rask runde på Lidl resulterte i en enkel julestjerne, litt lys på en kvast og noen snorer med julenisser og hjerter, samt stearinlys. Det skal sies at jeg trodde de snorene var dill til å pynte julepakkene med, men det var det da ikke (bør seriøst jobbe med den spansken altså...!!)
Stearinlysene danderte vi fint på en rød middagstallerken, og vips; da ble det jul.
Enkel pynt i år..
Juletreet vi fann i garasjen.

Jeg har da ikke laget årets pakkekalender til 7000 kr som andre foreldre med respekt for seg selv. Her i stuen ble det hver sin legokalender, samt et par appelsiner med nelliker. Det enkle er ofte det beste sies det.


Selv om barna ikke får en pakke hver dag, så er de strålende fornøyd med å få bygge lego. Vinn-vinn; fornøyde gutter og leker til et ellers leke-tomt hjem. Den 14 desember reiste vi til Norge, noe som resulterte i at guttene fikk snike til seg å åpne alle lukene før vi dro. Vi kunne da tross alt ikke dra med oss kalenderene i strengt talt overfylte kofferter..(der var seriøst ikke plass til et frimerke engang!!!) Stor jubel i stua var det da jeg kom hjem fra siste julegavehandelen og finner barna i lek på gulvet med den nye legoen. Og for dere andre som har kjøpt legokalender; jeg skal ikke røpe innholdet, men sier så mye at jeg vet det er lego. Kan også opplyse om at ideen med nelliker i appelsiner slettes ikke var lur i det hele tatt. På dag nummer 11 vokste det mose på appelsinen...Så jeg lurer på hvordan Skomaker Andersen fikk den til å vare helt frem til 24... Tipper der var noen filmtriks inni  bildet der (det VAR Skomaker Andersen som hadde appelsin og nelliker, ikke sant...?)

Ikke fullt så delikat lenger
Vi fikk med oss julegateåpningen i Alfaz helt i begynnelsen av desember. Uante mengder gløgg (og her må du BE om å få uten alkohol, bare så det er sagt), og pepperkaker gledet våre ganer. Utrolig koselig hadde de laget til. Her i Spania er vi et stykke unna Nordpolen, så Nissefar var så vennlig at han tok å ringte oss på Skype fra Kristiansund (!). Han ringte for å ønske alle en riktig god jul, til glede for både store og små. Senere dukket det opp en fjuske-nisse (den ekte hadde vi jo allerede sett på Skype..) som villig delte ut appelsiner med tilhørende nelliker (ok, innrømmer det nå; den appelsin og nellik ideen var ikke min....)



Ingen jul uten baking av de 7 sorter. Eller jo, med oss har det blitt jul uten de sortene hvert år faktisk.
I år droppet vi bakingen, da superhusmoren fant en boks med ferdige pepperkaker!!! Da var det bare å mixe en nydelig melisblanding med vann og sitron og klistre på med nonstop. Når det var tomt for nonstop gikk vi for en sunnere versjon; med rosiner. Var faktisk utrolig godt, og kan anbefales på det sterkeste. Fordelen med ferdige pepperkaker er at man slipper oppvask og det å stå å trille ut deig i det uendelige. Lets face it. Barna synes det er kjempesupert å trykke ut fire figurer, så er de ferdig. Noe som overlater en haug med kjevling, trykking, steking, tørking og oppvask til mor. Så hva er vel da bedre enn å bare drive med kosen? SUPERMOM!

Juleverksted ble arrangert for barna på etter skoletid, på skolen. Flere klasserom var omgjort til ulike baser med ulike aktiviteter. Synes det er så utrolig gøy å se hva barna får ut av å bruke kreativiteten sin. Der kan ligge så mange eksempler som bare det, og man kan forklare opp og ned i mente hvordan man skal gå frem, men pussig nok så ender barna opp med de utroligste ting helt på egenhånd. Her er det barna mine hadde laget. Personlig synes jeg det var litt vittig at ene nissen der tydeligvis har rennfart i bakken. Nesten så jeg skulle gjort det selv! Se så gøy...!!! Minstemann kom også hjem med et maleri her forleden dag. Han kalte det : "En snømann i Mexico". Just love it.

Glade snømenn i akebakken. 
Før vi satte oss på flyet mot nordligere breddegrader, greide vi å få med oss årets juletradisjon for voksne, nemlig julebord.  Julemat, gløgg (her var kun ett alternativ; med alkohol..), feststemte folk og herlig stemning. Skal jeg ha noe å utsette på noe, så må det være været (!!!!) Det har nemlig ikke regnet og blåst så mye etter vi kom ned hit, som den dagen. Kaldt var det med. Men vi har da vært ute en vinternatt før vi, så vi var ikke værre på det enn at vi praiet en taxi og kom oss på et lite nachspill på slutten der.
Veldig koselig og vellykket kveld og håper det gjentas neste år. Vi stiller!

Etter ankomst Norge har vi allerede rukket å delta på Nissefest for barn, med julegrøt, saft og nissehuer og en nissefest for voksne med voksengløgg, vin og haudeverk. Veldig koselig og kjekt var begge deler. Vi har også fått hilst på slekt og venner og barna har vært på besøk i "gamleklassen" og besøkt kompiser. Det er litt deilig å være tilbake her, men vi voksne savner nok allerede ned i gjen til Spanialandet.

Odin på nissefest


Husfruen klar for nissefest!!
Utover det å være veldig julete har vi også forsøkt å gjøre noen praktiske ting som vi hadde tenkt å ordne ut før vi dro hjem. Desverre så har slike prosjekt en tendens til å gå seg en tur i glemmeboken, og dukke opp igjen på de meinst beleilige tidspunkt. Vi skulle egentlig en tur på politistasjonen for å fornye passene til smatassene. Det kom jeg på en anelse forsent. Så da får jeg håpe det er mulig å fikse dette i Spania, hvis ikke er det en fare for å at jeg trenger barnepass i mai og ut på sensommeren, når vi skal på Norgesbesøk igjen, og ikke kan ta med kidsa..
Som seg hør og bør fikk vi skviset inn litt tid til å pynte pepperkakehus. Det er min favorittsyssel før jul. Å handle inn enorme mengder smågodt og pynte villt og uhemma er like gøy hvert år. Blir faktisk en bedre og bedre byggingeniør også med tida, og i år var det jammen enklere å sette sammen huset enn i fjor. Pepperkakehuset anno 2012 skulle være en kirke, men siden vi ikke fikk til hele opplegget så endte det opp med å bli et hus, med garasje og telt i hagen (som i følge mine barn var til å huse romfolket. De hadde visst fått med seg på nyhetene at de bodde i telt...). Vi laget også en jacuzzi med grlnn gelè og badende seigemenn. Var en hit i fjor. I år gikk vi for en enklere versjon, men fortsatt et pimpet hus. Her renner det seigmenn fra taket på akebrett, en sitter ute under parasollen sin, drikker cola og ser på storskjerm, andre seigemenn står på snowboard og en er ute og måker snø. Vi har en tendens til å glemme å pynte selve huset, men lager voldsomme scener rundt forbi. Vi har det i allefall moro mens det står på!!
Årets pepperkakehus.....

En måker snø, mens en annen gjerne vil leke i snøhaugen. Å jammen kom der en skiløper også..
Å pakke inn julegaver har aldri vært min sterke side. Som regel prøver jeg å få butikkdamene til å gjøre det, men siden vi skulle pakke alt i koffert ble det litt vanskelig i år... Det gikk over all forventning i r, mot tidligere. Som regel ender det opp med at det ser ut til at det er Trude 4 år som har lekt seg litt... Men nå er heldigvis alle pakker ferdig, og levert ut, så da trenger jeg ikke å tenke på det før om et års tid igjen.
Små pakker er enklest.
Så da gjenstår det å ønske alle mine lesere en RIKITG GOD JUL!!! Alene, sammen med noen, med eller uten julestemning, snø eller pakker. KOS deg uansett!!! 


No comments:

Post a Comment