Blogglistenhits

Sunday 8 December 2013

Valencia..

Her kommer tidenes reiseblågg fra meg. Istedet for at vi gir julegaver til hverandre i år så bestemte vi oss for å heller ta en liten mini-vaycay til Valencia.. (akkurat det med julegaver hører veldig idyllisk ut, ser jeg, men det kom vi på NÅR vi var i Valencia..Rett og slett for det gikk en del monetas OG vi er tom for ideèr på hva vi gir hverandre...)


Kidsa hadde skolefri fredag 6 desember, noe som la alt til rette for at vi skulle få oss en lengre tur til Valencia. Torsdag pakket vi x-antall snippsekker, hentet barna på skolen og satte oss i bilen for en fin kjøretur. Tar ca 1,5 time med bil fra oss til storbyen, så det passet helt perfekt. Vi klarte på grunn av kø å bruke ca 25 minutter før vi i det hele tatt var på motorveien.

Fint vær og solbrilleføre!

Tolaasen var sjåfør, husmoren kartleser. Vi er dessverre ikke noe særlig flinke å planlegge, så omtrent 3 minutter før vi satte oss i bilen, kom vi på at vi kanskje trengte en veibeskrivelse, for å finne frem. Som sagt så gjort. Men, selvfølgelig funket ikke printeren, vi var tom for blekk og papir, og ikke fann vi den adressen vi skulle til på nettet. Da ble det til at vi knipset bilder av kartet på en ipad som naturligvis var uten strøm. Noe som da igjen endte med at vi måtte leite frem billadderen, som vi ikke har brukt siden vi flyttet nedover hit. Enda igjen, så ble det til at jeg endte med å notere kjøreruten på papir, sann cirka. Å akkurat den metoden lever vi etter..Alt med oss er "sann cirka". Jaja. Uansett, den første timen suste vi avgårde på highway, alle var ved godt mot, gutta spilte spotifymusikk i baksetet (Jaa9&OnkelP; det er fredag... Nachspill og de greia der... )

Tolaasen er vår private sjåfør for helgen.

Alt såg ut til å gå strålende vel. Vi fann til og med gaten som ledet inn til selve Valencia. Men så..... Det er en stor by dette her. Med mange gater. Og sikkert 100 000 biler på veien samtidig. Og 4 felt. Og 3000 lyskryss og gatenavn. Musikken i baksetet forsvann rimelig fort, og gutta satt knyst-stille i baksetet mens mor og far geleider oss selv fra den ene enden,til den andre enden av Valencia. Vi skulle sikkert kjørt av helt i begynnelsen. Sann cirka. Og målet lå sann cirka midt inne i byen. En ørliten kjapp realitycheck i fremsetet av oss voksne gjorde at vi fann ut det var best å stoppe før vi havnet enda lengre ut på viddene. Heldigvis fann vi en taxi som var mer enn villig til å være ledebil for oss og geleide oss inn i kjernen av gamlebyen. Takk og lov. Vi hadde alvorlig talt ALDRI funnet frem selv. En ting er å finne de ulike gatene, men en ny problemstilling dukker fort opp når man nærmer seg målet. Hvor parkerer man??? Heldigvis for oss så var taxidama supersnill, og sørget for at vi fikk parkeringsplass. Hun ordnet ut og hjalp til med betaling på parkometeret og kjørte oss siste 100 meterne tilbake til der vi skulle bo. Eller rettere sagt; trodde vi skulle bo. Vi fikk til og med hver vår appelsin av den snille damen. Super service der altså!

Når vi da endelig hadde plassert alle kofferter, bager, sko og jeg vet ikke hva foran inngangsporten til der vi trodde vi skulle bo, ringte vi utleiefirmaet og sa vi var ankommet. Vi hadde leid en to-etasjes leilighet midt i gamlebyen. Mannen var på pletten han, og kom oss i møte etter 20 minutter. Da viste det seg at leiligheten vi hadde leid låg 10 minutter lenger inne i byen. Tjoho. Så da var det bare å raske med seg pikkpakket sitt å tusle et par kvartal for å komme frem.
Det skal sies at det virkelig var verdt det! Nydelig leilighet og kanonbra plassering.
Koselig lita stue. With a wiew.. (rett ut i ei bakgate)
Kaksete håndduker hører med!
Soverommet på hemsen! 
Egen veranda til og med. Ca 1 kvm stor, men akkurat passe til oss!
Kan forresten nevne at det overhode ikke tok 1,5 time fra vi gikk ut døren hjemme til vi var på plass i Valencia. La oss si kanskje 2,5 timer.... Pluss, pluss.

Etter å ha fått innlosjert oss, kranglet om hvilke rom vi skulle ha, og videre fått plassert tingene våre på plass var det tid for å rusle en tur ut i byen for å finne mat. Ikke noen problem akkurat. Heller et problem å velge hvor man vil spise, siden der er sikkert er 2 restauranter og kafeer pr. snute i byen der. Mye god tapas!!!

Vandret litt i gatene for å bli litt kjent i byen, og ble rett og slett imponert over den flotte jule-byen! Se her hvor flott de har pyntet med lys midt i byen!!!
Nydelig stemning...
Kommunehuset flott pyntet som seg hør og bør...
Juletreet var stort nok til at jeg følte meg lita!!
Fredag hadde vi på forhånd bestemt oss for å ta en tur til akvariet og kunst- og vitenskapsenteret. Som sagt så gjort! Opp tidlig og kom oss ut døren før kl 10. Tok overhode IKKE sjansen på å kjøre dit, så satset stort på å bli storforbrukere av taxi på denne ferien vår! Ganske så sikkert lurt tenkt, for jeg mistenker vi hadde kjørt rundt enda og lett etter senteret. Uansett. Etter en superkort taxi tur og 4 euro fattigere (taxi var billig der, so you know..) stod vi utafor porten til Oceanografica.
Gler oss til å se mye spennende!
Det er akvariet, og har en spesiell arkitektur. Trodde vi skulle klare å "skoge" gjennom den parken på en times tid, men der var vi nok litt optimistiske. Har ikke tenkt å guide dere gjennom hele parken her og nå. Vi gledde oss til Delfinshowet, men innrømmer LETT at det er minst like bra, om ikke enda bedre rett ned i street-en for oss her hjemme, på MundoMar. Ellers var der selvfølgelig en hel del pussige fisker vi ikke hadde sett før, og ikke minst HAI.
Blubb,blubb,blubbetiblubb...


Liamsen inni ene tunellen.. Spennende!!
ANER ikke hvilken fisk dette er, men kul var den!
En av høydepunktene på akvariet var å gå inn i tunnelen hvor haiene bor, sammen med mange andre fiskearter. Veldig spesielt å gå der, og se hvordan haien svømmer saaaaakte over deg... Snakk om å få følelsen av å være med i Haisommer!!Creepy.
To gode venner. Som mest sannsynlig ikke er min venn. 
Ting å ikke bli uvenn med den kompisen her.... Sjekk tennene!
Når vi kom hadde vi kjøpt billetter for hele opplegget, når vi dro fra Oceanografic hadde prinsessen mistet billettene... Veldig festlig. Så det endte med at vi måtte kjøpe nye billetter for å komme inn på vitenskapsenteret. Ikke rart det koster penger på tur.. Heldigvis var de ikke så veldig dyre. Tror vi slapp unna med ca 26 euro for 4 personer. Altså i underkant av 250 kr..
Stilige bygninger!
Dette senteret var helt supert!!! Her var det mye rart å se, prøve og ta innover seg. Egne avdelinger for fotballspillere, kroppen, planetene og jeg vet ikke hva. Problemet var egentlig at vi hadde gått og gått i flere timer allerede på akvariet, og derfor var vi slitne når vi kom til parken her. Og den var jo like stor om ikke enda større enn akvariet. Mange avdelinger, flere etasjer, mange rom og mye trasking. Men absolutt gøy!

Odin prøver seg på flaggkommunikasjon.
Skulle jeg gjort det opp igjen hadde jeg droppet akvariet (jeg er da oppvokst på kysten, og har da strengt talt sett en fisk før. Det beste jeg vet av fisk er når den har blitt sushi....), og så hadde jeg heller brukt hele dagen på vitenskapsenteret! Der var det mye kult å prøve, men også mye folk, så der var kø på det meste.
Jeg slapp guttene løs inne på en fotballbane der hvor de fikk teste skuddfoten, og jeg snakket i mikrofon med Liam, der vi fikk pussig metallisk stemme.
Mye artig der altså!
Denne saken fascinerte meg veldig!
Stilig, hæ,hæ??
Når vi var lei av å være der var det allerede begynt å mørkne. Fikk tatt noen kule bilder av byggene der!!

Vakkert?? Litt forelsket!
Stemningsfullt....
Gjengen på tur!
Etter en slik lang dag var det på tide å fylle magesekken. En liten kjapp tur innom hjemme for å skifte sko og klær, samt tømme vesken. Det er absolutt minuset med å dra på tur med 3 karer. Jeg ender alltid opp med å bære på alskens flasker, ting de kjøper, jakker og jeg vet ikke hva. Har jeg med meg stor veske er jeg solgt! Da bærer jeg på 20 kg hele dagen...Klok av skade skal jeg fra nå av KUN ha med meg en liiiiiten konvoluttveske, med kun plass til lommebok og mobil...

Tenkte vi skulle flotte oss litt og spise på en bedre restaurant, og som nevnt tidligere så var der mange å velge i. Pussig nok så har vi en egen evne til å velge de med dårligst kvalitet og service! Etter en liten vandring i gatene ser vi en innbydende restaurant som har dekt på kjempekoselig ute. Men det var litt kjølig så vi ville gjerne sitte inne. Som sagt som gjort..De viser oss vei inn, i et lokale som ser mindre innbydende ut enn det som viste ute. De drar oss da gjennom kjøkkenavdelingen (!) og plasserer oss langt inne i en krok. Greit nok. Vi bestiller drikke til alle sammen, og flesker til med ei flaske rødvin til oss voksne. Finner også noe spennende å spise til både store og små, vi ender med en bifftallerken som kostet mye mer enn gjennomsnittet på restauranten. Her ser dere resultatet av det.

Biff typ kald, salat typ slapp. Måltid til 20 Euro. 
Seriøst. Ingen saus, og ingen tilbehør. Og på toppen av det; biffen var iskald og flaska med rødvin kom aldri.... Så akkurat den restauranten tror jeg vi tar store u-svinger rundt ved en senere anledning. Skal sies at det til nå har vært det dyreste måltidet vi har kjøpt i Valencia. I tillegg noterte de på regningen at vi skulle betale for flasken med vin. Kjekt.
Men vi er da alltid like blid. Så istedet dro vi hjem og sørget for herlig sofakos med musikk på tv og kidsa i seng, og noen timer med alenetid!
Beina høyt, og en varm armkrok  <3 
Lørdag hadde vi ikke noen planer annet enn at vi kanskje kunne shoppe litt og se litt i gatene (som nevnt, ikke god på planlegging, og alt er "sann cirka"). Tok en liten tur innom katedralen der. Nå er ikke vi viden kjent for å være så opptatt av kunst og kultur, så det ble med en kjapp tur innom. Er du interessert i å vite mer og denne kjente katedralen, anbefaler jeg deg en snartur innom google for å lese. Den er visstnok veldig kjent, og urgammel. Som dagens trim tok vi en kjapp tur oppi tårnet. 207 trappetrinn i spiraltrapp, som ble smalere og smalere jo lenger opp vi kom.
Helt på toppen skulle vi. Vi ser ikke toppen engang!!
Men JØSS for en utsikt. Var verdt hver en andpust og såre lår oppover!! (Var ikke så gale egentlig, siden der var sikkert 100 stykker som skulle opp samtidig, så da fikk man ikke akkurat tid til å slite seg ut på vei opp).
Valencia

Stor by, mye spennende!
Kirketårnet på toppen!
Inne i katedralen hadde de laget til hele Betlehem, og historien som skjedde der for noen år tilbake siden. Mye kult, og jeg må si jeg ble veldig imponert over alle detaljene de hadde laget der. Dette var laget på et ganske stort område inne i katedralen, og ingenting var utelatt!!!
Kult?
Glade sauer på tur!
Jesusbarnet med foreldre og hyrder.
De hellige 3 konger. Spanjolene feirer "julaften" og kongene her den 6 januar. 
Vel nede igjen tok vi oss en tur med hest og kjerre til kjøpesenteret. Det var faktisk veldig gøy. 30 euro fattigere, en opplevelse rikere, og vi parkerte utenfor El Corte Ingles.

Skyssen vår står klar! Fine hesten!
For de av dere som ikke vet hva det er; det er et kjøpesenter hvor det utelukkende mer eller mindre selges eksklusive merker. Så når da vi stiger av vognen på holdeplassen utenfor senteret med kun fine fruer som tilskuere, ble det litt festlig. Skal love dere at vi fikk mange pussige blikk. Ble forresten ikke rare shoppingen der inne heller. Det er altfor stort, jeg blir altfor utålmodig, og i tillegg blir jeg litt svett av prisene der inne. Greit nok hvis man bruker et spesielt merke, eller det er noe spesielt man skal ha, men bare for å gå å myse, blir det altfor stort. 4 etasjer, og ingen rene butikker man går inn eller ut av, kun store avdelinger. Den ene avdelingen avløser den andre.
Forresten så var det slik at vi ikke kunne dra så langt unna, da vi måtte springe til parkeringen hver annen time for å putte på penger. Hvis ikke risikerte vi at bilen var borte når vi kom for å hente den. Fredag (helligdag) og søndag var det gratis, men lørdag måtte vi være i nærheten mellom 9 og 20. Vi kunne selvfølgelig vært lure nok til å parkere ned i en av parkeringshusene, men da hadde vi måtte hatt kartleser atter engang, ellers hadde vi vel endt opp på vei til Barcelona eller noe. Så vi lot den bare stå. Dessuten var det billigere, da parkeringshusene skulle ha 20-25 euro i døgnet, mens vi egentlig bare betalte knappe 10 euro for lørdagen :) En gang sunnmøring, alltid sunnmøring og slik.
Klok av skade endte vi på en annen restaurant denne kvelden til middag. Samme restaurant som omtrent resten av byen.'

Ekte amerikansk mat i hjertet av Spania :)
Vi måtte stå på venteliste og kom inn etter ca en time. Men det skal sies, der var fantastisk gode burgere, og en plass jeg lett hadde dratt for å spise igjen.
Nyyyyydelig burger!!!
Mens vi ventet på å få sleppe til i restauranten fikk vi tid til å gå innom en kul butikk som hette "Tiger". Synes denne var meeeeget festlig!
Lurte på å kjøpe meg en slik en....
Søndag var vi tidlig på`an for å pakke oss ut av leiligheten. Vi skulle være ute klokken 11. Egentlig hadde vi tenkt oss en tur til Gullivers Park, men fann ut at muligens våre barn var litt for store til den parken. Det er en park som ligger midt i byen, og det såg ut til at den hadde litt sklier og slik. Så egentlig bare vandret vi hvileløst rundt en times tid, før vi satte oss i bilen for å ta fatt på hjemreisen. Å komme seg ut av byen gikk heldigvis lettere enn å komme seg inn i den, selv om vi helt sikkert kjørte store omveier på kartet. På vei mot motorvei klarte vi å ta av feil (story of my life) noe som endte med at vi fikk sett litt av innlands-Spania også, og brukte omtrent 1,5 lenger tid enn hva vi gjorde på vei til Valencia. Jaja, fikk da se litt mer av Spania tenker jeg, og vi hadde ikke noe hast med å komme hjem.

Alt i alt har vi hatt en innholdsrik og kjekk tur. Vi har kost oss mye, og det var deilig å bare være i lag alle sammen og oppleve alt! Selv om det kan være mas og jag, og unger som er lei av å traske gatelangs, så har vi fått sett en hel del, og spist enda mer. Nå er det havregryn-diett på hele hurven hele uken, frem til vi reiser til Norge neste helg....
Gaten hvor vi bodde..
"Å alle var samde i at det var ein fin tur"

Har du gjort noe spennende i helgen??

Ha ei fin ny uke.... Husk; smil, og ikke stress, selv om det straks er jul. Alt ordner seg. Alltid.



No comments:

Post a Comment